SECTOR SECUNDARI
L’industria moderna
Al final del segle XVIII van aparèixer a Anglaterra les primeres fàbriques modernes. La producció a les fàbriques tenia característiques molt diferents de les dels tallers:
· Les màquines van passar a fer part del procés de producció que fins llavors es feia manualment.
· Es van començar a fer servir noves fonts d'energia per al funcionament de les màquines: primer, el carbó i, després, l'electricitat i el petroli.
· Els treballadors van començar a fer només una tasca concreta en la cadena de producció, és a dir, que hi va haver una divisió del treball.
Als amos de les fàbriques, però, també se'ls va exigir més inversió de diners per pagar la maquinària. L' especialització dels treballadors, d'altra banda, en va augmentar el rendiment i l'eficàcia, però la feina es va fer més dura i monòtona.
Les primeres fàbriques es van situar a les ciutats. És per això que el desenvolupament industrial va provocar un creixement extraordinari de les ciutats que ja existien i l'aparició de noves. Molts pagesos van abandonar el camp i s'hi van traslladar per treballar a les fàbriques. Aquest conjunt de canvis en l'economia i la societat els anomenem revolució industrial.
L’actual revolució industrial
Actualment, s'està produint una nova revolució en les indústries capdavanteres que fan servir l'alta tecnologia. Generalment, aquestes indústries fan servir pocs treballadors però molt qualificats, ja que les tasques mecàniques i repetitives les duen a terme robots.
Actualment, les relacions econòmiques entre els diferents llocs del món són més intenses que mai. Per això parlem d'una globalització de l'economia. Aquesta globalització es manifesta en el sector industrial de diverses maneres:
· La producció de moltes empreses industrials es destina al mercat mundial. És per això que es produeix una concentració empresarial en grans grups industrials, sobretot en les activitats que demanen inversions elevades.
· Moltes d'aquestes grans empreses industrials són multinacionals. Aquestes empreses controlen un percentatge molt elevat de la producció mundial i poden arribar a tenir uns ingressos econòmics similars als d'alguns estats.
· Assistim a una nova organització del treball industrial. Els processos de
producció també són globals. Les diferents tasques necessàries per elaborar un producte se separen i cadascuna d'elles es desenvolupa allà on resulti més convenient, dins d'un mateix país o en diversos països. Aquest fenomen l'anomenem deslocalització.
Una indústria orientada al consumidor
actualment les empreses destinen gran part del seu pressupost a aquests aspectes:
· El màrqueting i la publicitat, per conèixer els desitjos dels consumidors i influir en la seva decisió de compra.
· La recerca i el desenvolupament (R + D) de productes nous, que són cada vegada més sofisticats i personalitzats.
· L'organització de l'empresa, perquè sigui eficient.
· La millora de les vies de comercialització dels seus productes, per arribar a tots els consumidors.